stoptrata.org | 23S, Dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones
887
post-template-default,single,single-post,postid-887,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

23S, Dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones

23S, Dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones

El 23 de setembre de 1913, fa més d’un segle, es va promulgar a l’Argentina la primera norma legal del món destinada a lluitar contra l’explotació sexual. Coneguda també com «La Llei Palacios», aquesta reglamentació marcà la culminació d’una de les lluites més importants de la història contra l’esclavització amb finalitats sexuals. Basant-se en aquesta normativa, la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones escullí el dia 23 de setembre com el Dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de persones, que avui commemorem.

Uns anys després de la llei argentina, es recull a l’article 4 de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) que ningú estarà sotmès a esclavitud o servitud; “l’esclavitud i el tràfic d’esclaus són prohibits en totes les seves formes”. Es generalitza llavors la idea que el tràfic de persones i el seu sotmetiment és un gravíssim atemptat contra els drets humans que es manifesta en diverses modalitats: explotació sexual, laboral, tràfic d’òrgans, etc. D’aquestes variants, la relacionada amb l’explotació sexual és la més nombrosa, comportant un fort component de gènere, ja que la immensa majoria de víctimes són dones i nenes.

És llavors quan s’incorporen progressivament aquestes pràctiques dins els codis penals dels diferents estats. Tots els poders públics tenen, en conseqüència, l’obligació de perseguir aquests crims i prevenir-ne els múltiples delictes associats que comporten, però les xifres indiquen que estem molt lluny de poder resoldre el problema. A nivell macro, el negoci del tràfic mou més de 30.000 milions de dòlars l’any a tot el món i més de quatre milions de persones en són víctimes cada any.

A nivell estatal, la Fiscalia d’Estrangeria adverteix que a l’estat espanyol hi ha un alt índex de tràfic de tipus sexual, dels majors d’Europa, i que s’esclavitzen dones procedents de pràcticament tots els indrets del món a les nostres viles i ciutats. Això, segons la fiscalia, s’aconsegueix abusant de l’escassíssima formació i pobresa de les dones i nenes que més tard seran venudes, amenaçades i coaccionades per vèncer la resistència a ser explotades.

A nivell micro, a la ciutat de Barcelona, la unitat contra el tràfic de persones ha atès 109 víctimes l’any 2017. D’aquests casos tan sols quatre dones han anat a judici per la pressió de les xarxes i la por; només un judici ha acabat en condemna per a la xarxa d’explotadors. Les dades parlen per sí soles.

És per tot això que des de #stoptrata volem donar suport a totes aquelles iniciatives polítiques i socials que, de manera transversal promoguin: (1) La prevenció: visibilitzant el fenomen del tràfic de persones i l’explotació sexual i creant programes de conscienciació social per prevenir-la i eradicar-la, fomentant tot el que tingui a veure amb la pedagogia (treballant amb els més joves) i la divulgació del problema a nivell social (a través de les xarxes locals de municipis, museus, biblioteques, centres cívics, etc.). Volem promoure les iniciatives que desemmascarin la postura liberal que argumenta equivocadament que la prostitució és un contracte entre persones lliures. També feminitzant els espais públics i assegurant-nos de forma proactiva que les dones tenen una presència igualitària en els llocs de projecció pública (noms de carrers, conferències, mítings, cúpules directives), doncs s’ha demostrat que els països més igualitaris tenen índexs inferiors de violència sexual contra les dones. (2) La situació en origen: donant prioritat als grups polítics i ONGs que promoguin  les accions de cooperació al desenvolupament on es mostri sensibilitat envers el problema del tràfic de persones, ja que és un problema global l’origen del qual és la desigualtat de gènere, la pobresa i la manca d’educació. (3) La situació a destí: col·laborant amb els poders públics per aconseguir un suport real i efectiu per a les dones que volen sortir de l’estat d’esclavatge quan són víctimes de xarxes de tràfic de persones, doncs s’enfronten a grups de crim organitzat que utilitzen mètodes coercitius i violents i necessiten un suport legal i psicològic intensiu.

No Comments

Post A Comment